21.1.14

20% οι βαθμολογίες Λυκείου για πρόσβαση στη τριτοβάθμια

Σύμφωνα με συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων που έδωσε την Κυριακή 19 Ιανουαρίου, οι βαθμολογίες του Λυκείου θα προσμετρούν για την εισαγωγή στη Τριτοβάθμια εκπαίδευση σε ποσοστό 20%.

Συγκεκριμένα η εισαγωγή του μαθητή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση θα εξαρτηθεί κατά 80% από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και κατά 20% από το μέσο όρο βαθμολογίας του στα 3 χρόνια του Λυκείου

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα γνωρίζαμε ότι ο Βαθμός Προαγωγής & Απόλυσης (Β.Π.Α.) που προκύπτει από τις βαθμολογίες του Λυκείου θα είναι ο πέμπτος βαθμός για την εισαγωγή του μαθητή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. Δεν γνωρίζαμε όμως την ποσόστωση αυτού του βαθμού στο τελικό κριτήριο εισαγωγής καθώς υπάρχει η εκκρεμότητα του μαθήματος με τον αυξημένο συντελεστή βαρύτητας που θα μπορούσε να αλλάξει τις ποσοστώσεις. 

Σας υπενθυμίζουμε ότι ο Β.Π.Α. που θα μετρά σε ποσοστό 20% για την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση προκύπτει κατά 20% από το βαθμό προαγωγής της Α΄ Λυκείου, κατά 35% από το βαθμό προαγωγής της Β΄ Λυκείου και τέλος κατά 45% από το βαθμό απόλυσης της Γ΄ Λυκείου.

Μετά από την απάντηση του Υπουργού στην συνέντευξη που έδωσε διαφένεται ότι η προσαύξηση της ποσόστωσης στο μάθημα αυξημένης βαρύτητας θα επηρεάσει τις ποσοστώσεις των υπολοίπων πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων αφήνοντας ανέπαφο το 20% στις βαθμολογίες των τριών τάξεων του Λυκείου.

Το σχετικό απόσπασμα από την συνέντευξη του Υπουργού:

Ο βαθμός της φετινής Α’ λυκείου θα συνυπολογιστεί για την εισαγωγή των μαθητών που φοιτούν φέτος σε αυτή την τάξη στα ΑΕΙ – ΤΕΙ; 

" Η εισαγωγή του φετινού μαθητή της Α’ λυκείου στο Πανεπιστήμιο θα εξαρτηθεί 80% από το πώς θα γράψει στα τέσσερα μαθήματα που θα εξεταστεί. Το υπόλοιπο 20% θα εξαρτηθεί από το μέσο όρο της βαθμολογίας του στα τρία χρόνια του Λυκείου, ο οποίος αντικειμενικοποιείται από την Τράπεζα Θεμάτων." 



Δείτε όλη τη συνέντευξη του Υπουργού Παιδείας & Θρησκευμάτων εδώ